Hertenrugfilet

Wat is hertenrugfilet?

Hertenrugfilet komt (zoals wel duidelijk) uit de rug van het hert. De filet is een lang stuk vlees dat vaak in stukken wordt gesneden, medaillons genoemd. Het vlees is erg mals en smaakvol en heeft daardoor weinig extra's nodig. Een gerecht met hertenrugfilet is al snel een culinaire maaltijd. Hertenvlees is mager vlees en erg gezond. Het vlees bevat namelijk eiwitten, omega 3 en ijzer.

In Nederlandse natuurgebieden als de Veluwe, de Oostvaardersplassen en de Haringvreter worden herten geschoten om het land aantrekkelijk te maken voor vogels. In samenwerking met Staatsbosbeheer kan Koopeenhert.nl het vlees van deze herten verkopen aan de consument.

Koop hertenvleespakket

Bereiding hertenrugfilet

herten rugfilet medaillons
  1. Haal het vlees uit de vriezer en laat het ontdooien. Dit doe je door het de avond van tevoren op een bord in de koelkast te leggen. Heb je wat minder tijd? Leg het bevroren vlees dan in een pan met lauwwarm water, met de plastic verpakking er nog omheen. Binnen 15 minuten is het dan ontdooid.
  2. Haal de rugfilet een half uur voor het koken uit de verpakking. Leg ze op een bord op het aanrecht. Zo kan het vlees rustig op kamertemperatuur komen.
  3. Strooi wat zout en peper op beide kanten van de rugfilet.
  4. Zet een koekenpan op hoog vuur. Doe een klontje boter in de pan en wacht ongeveer 1 minuut tot de boter gesmolten is.
  5. Leg de rugfilet in de pan en bak ze 2-3 minuten per kant voor medium. Het vlees is dan nog mooi rosé van binnen. Wil je liever iets steviger vlees, bak hem dan nog zo’n 2 minuten.
  6. Blijf het vlees tijdens het bakken in beweging houden. Dit kun je doen door het met een spatel of tang door de pan te bewegen. Gebruik hiervoor geen vork; als je in het vlees prikt, verliest het zijn sappen.
  7. Haal na het bakken het vlees uit de pan, pak het in in aluminiumfolie en laat het nog een paar minuten rusten.

Serveertip: Eet de rugfilet bijvoorbeeld met aardappels en je favoriete groente.