Hertenpoulet / hertenstoofpuntjes

Wat is hertenpoulet?

Hertenpoulet komt uit de borst van het hert. Het vlees zit in een deel van het hert met actieve spieren en wordt daarom lang gebakken of gestoofd. Het vlees verandert dan in superzacht en smaakvol vlees. Hertenvlees is mager vlees en erg gezond. Het vlees bevat namelijk eiwitten, omega 3 en ijzer.

In Nederlandse natuurgebieden als de Veluwe, de Oostvaardersplassen en de Haringvreter worden herten geschoten om het land aantrekkelijk te maken voor vogels. In samenwerking met Staatsbosbeheer kan Koopeenhert.nl het vlees van deze herten verkopen aan de consument.

Koop hertenvleespakket

Bereiding hertenpoulet

hertenpoulet
  1. Haal het vlees uit de vriezer en laat het ontdooien. Dit doe je door het de avond van tevoren op een bord in de koelkast te leggen. Heb je wat minder tijd? Leg het bevroren vlees dan in een pan met lauwwarm water, met de plastic verpakking er nog omheen. Binnen 15 minuten is het dan ontdooid.
  2. Haal de stoofpuntjes een half uur voor het koken uit de verpakking. Leg ze op een bord op het aanrecht. Zo kan het vlees rustig op kamertemperatuur komen.
  3. Zet een braadpan op middelhoog vuur. Doe een klontje boter in de pan en wacht ongeveer 1 minuut tot de boter gesmolten is.
  4. Doe de poulet in de pan en bak rondom bruin.
  5. Haal het vlees uit de pan. Bak een gesnipperde ui en groente naar keuze in ongeveer 5 minuten gaar in het bakvet.
  6. Doe het vlees nu terug in de pan en voeg vocht toe, zoveel dat het vlees net onder staat. Dit kan een glas wijn, port, bouillon of water zijn.
  7. Zet het vuur nu laag.
  8. Doe de deksel op de pan en laat het vlees minstens een uur sudderen, totdat het vlees zo zacht is dat het uit elkaar valt. Eet smakelijk!

Serveertip: Naast verschillende groente en specerijen, kun je een paar plakjes ontbijtkoek toevoegen aan je stoofvlees. Dit klinkt misschien gek, maar het zorgt voor een lekkere kruidige smaakt en tegelijkertijd bindt het de saus.