Hertenbiefstuk

Wat is hertenbiefstuk

hertenbiefstuk

Hertenbiefstuk wordt uit de rug van het hert gesneden, uit de lende. Hertenbiefstuk is de haasbiefstuk van het hert en supermals. Dit komt omdat er geen werkende spieren in dit deel van de rug zitten. De structuur van het vlees is daarom fijn, zonder draad. Hertenvlees is mager en gezond vlees. Het vlees zit vol met omega 3, ijzer en eiwitten.

In Nederlandse natuurgebieden als de Veluwe, de Oostvaardersplassen en de Haringvreter worden herten geschoten om het land aantrekkelijk te maken voor vogels. In samenwerking met Staatsbosbeheer kan Koopeenhert.nl het vlees van deze herten verkopen aan de consument.

Koop hertenvleespakket

Bereiding hertenbiefstuk

hertenbiefstuk
  1. Haal het vlees uit de vriezer en laat het ontdooien. Dit doe je door het de avond van tevoren op een bord in de koelkast te leggen. Heb je wat minder tijd? Leg het bevroren vlees dan in een pan met lauwwarm water, met de plastic verpakking er nog omheen. Binnen 15 minuten is het dan ontdooid.
  2. Haal de hertenbiefstukken een half uur voor het koken uit de verpakking. Leg ze op een bord, op het aanrecht. Zo kan het vlees rustig op kamertemperatuur komen.
  3. Strooi wat zout en peper op beide kanten van de biefstukken.
  4. Zet een koekenpan op hoog vuur. Doe een klontje boter in de pan en wacht ongeveer 1 minuut tot de boter gesmolten is.
  5. Leg de biefstukken in de pan en bak ze circa 3 minuten per kant voor medium. Het vlees is dan nog mooi rosé van binnen. Wil je liever iets steviger vlees, bak hem dan nog zo’n 2 minuten.
  6. Blijf het vlees tijdens het bakken in beweging houden. Dit kun je doen door het met een spatel of tang door de pan te bewegen. Gebruik hiervoor geen vork; als je in het vlees prikt, verliest het zijn sappen.
  7. Haal na het bakken het vlees uit de pan, pak het in in aluminiumfolie en laat het nog even rusten.

Serveertip: Een hertenbiefstuk is heerlijk samen met gebakken paddenstoelen en een portsaus. Eet smakelijk!